Otomatik katılımda 1000 TL müjdesi

Otomatik katılımda 1000 TL müjdesi

“Otomatik katılımda 1000 TL müjdesi” başlıklı yazısında Rahim Ak şunları kaleme aldı: Otomotik katılım diğer adıyla Otomatik Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) başlarken dört önemli avantajı da içeriyordu. Bunlardan ilki tabii ki her 100 liralık birikime devletin de aynı gönüllü BES’te olduğu gibi 25 lira katkı vermesi.

İkincisi fon yönetim kesintisinin bir tane olması ve çok düşük tutarda kalması. Üçüncü avantaj emeklilik hakkını kullanan ve en az 10 yıllık maaş alabileceği gelir sigortası alan çalışana, birikiminin yüzde 5’i kadar da ek devlet katkısı ödenmesi.

Dördüncü olarak da sisiteme ilk girişte herkese bin lira bir nevi bonus verilmesi. Ancak işte bu son avanataj ile ilgili önemli bir sorun var. Çünkü yasal düzenleme yapılırken bin liranın nominal olarak ödenmesi benimsenmiş.

Yani bugün sisteme giren birisi mevcut düzenleme ile 2027’de emekli olduğunda eline yine bin lira geçecek. Tabii enflasyon düşünüldüğünde bu bin lira o gün için önemli bir tutarı ifade etmeyecek.

Bu nedenle bin liranın mutlaka güncel hale getirilmesi gerekiyor. Edindiğimiz bilgilere göre bin liraya faiz işletilerek güncellenmesi yönetmelik yazılırken unutulmuş.

Ancak şimdi yapılan yeni çalışma ile bin lira güncellenecek yani emekli olurken en az enflasyon farkı da eklenecek örneğin 2-3 bin lira olarak alınacak.

Düzenleme 18 yaş altına da BES yapılmasını öngören taslakta ele almıyor.