İtibar riskini yönetmek zorlaşıyor

İtibar riskini yönetmek zorlaşıyor

İtibar, bir işletmenin hem varlığını sürdürmesi hem de uzun vadede başarılı olması açısından büyük önem taşıyor. Küresel ekonominin hızı ve sosyal medyanın her geçen gün artan etkinliği, şirketleri itibar yönetimine yatırım yapmaya zorunlu kılıyor. 
ACE European’ın 15 ülkede yayımladığı İtibar Riskte 2013 Raporu’na göre risk yöneticilerinin karşılaştığı en önemli sorunların başında, itibara dayalı risklerin kendilerine özgü ve çoğunlukla da manevi koşulları temel alan yapısı geliyor. İtibar risklerini, yönetilmesi gereken stratejik bir alan haline getiren en önemli faktörler ise karmaşık tedarik zinciri yapıları, yeni pazarlara giriş hamleleri ve küresel pazarlarda ortak standartların korunması zorunluluğu olarak öne çıkıyor.

Sosyal Medya, şirketlerin itibar ile ilgili karşı karşıya kaldığı riskleri artırıyor
Ace European’ın 15 ülkede yaptığı araştırmanın sonuçlarından yola çıkarak hazırladığı rapora göre, risk yöneticilerinin yüzde 80’i itibarı en değerli varlık olarak görüyor. Öte yandan katılımcılar, itibara ilişkin risklerin de sürekli yükselen bir hızla arttığını, bu artışın en önemli nedeninin de sosyal medya olduğunu düşünüyor.  Araştırmaya katılanların onda dokuzu itibar ile ilgili riskleri yönetmenin diğer riskleri yönetmekten çok daha zor olduğu konusunda hemfikir. Bu bağlamda şirketler itibar risklerinin öngörülemeyen yapısı nedeniyle süreçleri ölçümlemekte ciddi sıkıntılar yaşıyor. Özellikle kendilerine ilişkin algıyı ölçümlemek, itibar ile ilgili risklerin finansal etkilerini analiz etmek ve riskin oluşmasından sonra itibarı yeniden inşa etmek alanlarında kendilerini yetersiz buluyorlar.

Yeni Yönetmelik ve düzenlemeler Türk yöneticileri kaygılandırıyor
Değişen ve yeni gelen yönetmelik ve düzenlemeler, risk yöneticilerinin en önemli kaygıları arasında yer alıyor. Endüstrilerin temelini teşkil eden yönetmeliklerdeki değişikliklerin doğru uygulanmaması, itibarın önemli ölçüde zedelenmesine sebep olabiliyor. Özellikle kriz sonrası süreçte mevzuata uyumla kurumsal itibar arasındakinin ilişkinin önemi daha fazla vurgulanıyor. İtibar Riskte Raporu’nun sonuçları, yöneticilerin en fazla sıkıntı yaşadığı bölgeleri Güney Avrupa, MENA (Orta Doğu ve Kuzey Afrika) ile Türkiye olarak ortaya koyuyor.  Katılımcıların yüzde 43’ü bu konunun en önemli sorunları olduğunu belirtiyor. Hızlı büyüyen pazarlarda öne çıkan diğer bir sorun ise yasa ve yönetmeliklerin uygulanma hızı; yöneticiler büyüyen pazarlarda değişikliklerin daha hızlı ve öngörülemez şekilde uygulanabiliyor olması nedeniyle işletmelerinin gelişmelere uyum sağlamakta zorlanabildiklerini belirtiyor.

Sigorta sektörü önemli bir rol oynuyor
Sigorta sektörünün itibar risklerinin yönetimi konusundaki rolü de raporun diğer dikkat çekici yansımalarından birini oluşturuyor: Araştırmaya katılan yöneticilerin büyük çoğunluğuna göre itibar risklerini sigortalamak son derece zor. Katılımcıların yüzde 66’sı itibar ile ilgili risklerinin sigorta açısından yeterli şekilde güvence altına alınmadığını düşünüyor. Öte yandan broker ve sigortacılar açısından bu sürecin önemli bir potansiyel taşıdığı görüşündeler. Son dönemde kriz yönetimi desteği veren sigortacıların sayısında önemli bir artış olduğunu ve sigorta sektörünün zaman içinde “geleneksel risklerin” yönetiminde çok daha efektif sonuçlar alıp böylece itibara yönelik zararların en aza indirgenebileceğini düşünüyorlar. Sigorta sektörünün itibar riskleri konusunda üçüncü göz olarak yer alabileceklerine, böylece şirketleri olası zararlardan koruyabileceklerine inanıyorlar.  ACE European Başkanı Andrew Kendrick de “Sigorta, hızla gelişen itibar riski dünyasında her derde deva olabilecek bir çözüm değil. Buna rağmen müşterilerine ortaklaşa yardım edecek sigortacılar ve broker’lar olduğuna inanıyorum. Hepsinin ötesinde, risk yönetimi ve kontrol sürecini geliştirmek için müşteriler ile birlikte çalışarak onlara ‘geleneksel riskleri’ yönetmeleri konusunda yardımcı olabilir ve itibar kaybına neden olabilecek ihtimalleri azaltabiliriz” şeklinde konuşuyor.

İtibar Riskleriyle İlgili Altı Temel Nokta:

Riskte İtibar Raporu’nda itibar ile ilgili risklere ilişkin altı temel nokta öne çıkıyor:

1. İtibar bir şirketin en büyük değeri ve giderek daha fazla risk altında kalıyor.

2. İtibar ile ilgili risklerin yönetimi daha zor.

3. Küreselleşme ve yeni yasa ve yönetmelikler itibar ile ilgili risklerin en önemli kaynakları.

4. Firmaların dış algıyı ölçümlemek ve yönetmek konusunda kendilerini geliştirmeleri gerekiyor.

5. Firmalar kriz yönetiminin zorluğunu küçümsüyor olabilir.

6. Sigorta açısından bakıldığında, firmaların üçte ikisi itibarlarının doğru şekilde koruma altına alındığına inanmıyor.

Rapor hakkında

2013 İtibar Riskte Raporu, ACE European tarafından Longitude Research işbirliği ile Avrupa Risk Bilgilendirmeleri serisinin bir parçası olarak hazırlanmıştır. Anket, Avrupa, Orta Doğu ve Afrika bölgelerinde farklı sektörlerde faaliyet gösteren, büyük ve orta ölçekli  firmaları temsilen 650 risk yöneticisinin katılımı ile yürütülmüştür. Ankete ek olarak, kıdemli kurumsal risk yöneticileri ve itibar ile ilgili riskler konusunda tecrübeli uzmanlarla da birebir görüşmeler yapılmıştır.