Karlılık Ray’ında gidiyor

Karlılık Ray’ında gidiyor

Ray Sigorta’nın 2012 yılını 9.6 milyon lira teknik kâr ve 3.7 milyon lira bilanço kârı ile kapattığını açıklayan Ray Sigorta İcra Kurulu Üyesi, CFO Koray Erdoğan, “Ray Sigorta için önümüzdeki dönem kaybedilen pazar payının yeniden kazanılacağı bir dönem olacak” dedi.
 
RAY Sigorta 2012 yılını 9.6 milyon lira teknik kâr ve 3.7 milyon lira bilanço kârı ile kapattı. Şirketin bir önceki yılın bilançosunda yakaladığı olumlu sonuçları 2012 yılında daha da ileriye taşıdığını belirten Ray Sigorta İcra Kurulu Üyesi, CFO Koray Erdoğan, “Ray Sigorta 2012 yılı sonuçlarıyla; sektörde pozitif teknik sonuç elde eden az sayıda şirketten biridir. Teknik kârlılıktaki artışımız sektörün en yüksek artışı. Bu veriler doğrultusunda 2012 yılı, Ray Sigorta bakımından oldukça önemli sonuçların elde edildiği başarılı bir yıl oldu. Ray Sigorta için önümüzdeki dönem, pozitif teknik ve bilanço sonuçlarını daha ileriye taşımanın yanı sıra, kaybedilen pazar payının geri kazanılması konusunda önemli adımların atılacağı bir dönem olacak” diye konuştu.
“Mali gelirler, teknik sonuçların çok olumlu olmadığı dönemlerde bilanço sonucunu dengeleyen bir unsur olarak çalışıyordu. Ancak, faizlerdeki düşüşle birlikte mali gelirler de teknik sonuçları dengeleyemez bir hale geldi. Bu da şirketler açısından teknik kârlılığı daha önemli bir hale getirdi” diyen Erdoğan, mali kârların düşüşüyle birlikte kendileri için tahsilat performansının daha da önemli hale geldiğini vurguladı. Faiz düşüşünün etkisini tahsilat performansını artırarak giderdiklerini söyleyen Erdoğan,“Vadeli mevduat gelirimiz faizlerdeki düşüşe rağmen yüzde 34 arttı. Diğer taraftan genel giderleri de sıkı bir şekilde kontrol altında tutarak buradaki düşüşleri telafi etmeye çalıştık ve bunu başardık” dedi.
‘2013’TE SEKTÖR İYİLEŞECEK’
2013 yılında sektörün hem teknik hem de bilanço performansının daha iyi olacağını düşünen Erdoğan, özellikle trafik ve kasko sonuçlarının geçen senelere kıyasla çok daha iyi olacağını belirtti. Kasko sigortalarında olumlu gelişmelerin 2013 yılında çok daha net bir şekilde görülebileceğini kaydeden Erdoğan, “Ancak burada şirketlerin fiyatlama politikalarını çok değiştirmemeleri gerekiyor. Diğer taraftan, özellikle trafik gibi uzun kuyruklu branşlarda fiyatlama seviyesindeki değişikliğin hemen sonuçlara yansımasını da beklememek gerekir. Trafikteki düzelmenin mevcut fiyat seviyelerinin korunması durumunda dahi 2-3 yıl alacağını düşünüyorum” dedi.
Mali gelirler açısından bakıldığında 2013’ün çok parlak bir yıl olmayacağını ifade eden Erdoğan,“Mevduat faizlerinin 6.5-7 bandında olacağını tahmin ediyoruz. Bu da aslında reel anlamda çok fazla bir getiri sağlanamayacağını gösteriyor. Bu nedenle mevduat dışında farklı yatırım araçlarının kullanımı zorunlu hale gelecek. Bu noktada da aslında özel sektör tahvilleri yine cazibesini koruyacak. Burada da çok fazla risk almamak adına özel sektör tahvillerinden oluşan yatırım fonlarına yatırım yapılması kabul edilebilir bir risk düzeyinde makul bir getiri sağlanması imkânını yaratacak” diye konuştu.
‘2012 BİR DÖNÜŞÜM YILI OLDU’
2012 yılının yasal düzenlemeler açısından da bir dönüşüm yılı olduğuna dikkat çeken Erdoğan, sektörün özellikle çok şikâyet edilen geriye dönük düzenlemelerin yaşanmadığı bir yılı geride bıraktığını ifade etti. “Bu durum bizim yaptığımız planlamalarla gerçekleşmelerin birbirine çok yakın sonuçlar vermesini sağladı. Özellikle Hazine’nin bu geriye dönük düzenleme alışkanlığından vazgeçmesi bence sektör açısından oldukça önemli bir gelişme. Diğer taraftan, 2012 yılında çok fazla regülasyon değişikliği de olmadı, bu durum aslında yavaş yavaş mevzuatın oturmaya başladığının bir göstergesi” diyen Erdoğan, önümüzdeki dönemlerde de regülasyonda çok önemli değişiklikler beklemediğini söyledi.
Sektördeki son gelişmelerin aslında önümüzdeki dönemlerde yaşanacak konsolidasyonun önemli bir habercisi olduğunun altını çizen Erdoğan, bu durumun şirketler açısından çok kritik olduğuna dikkat çekerek, “Bütün şirketlerin, özellikle de küçük şirketlerin konsolidasyon olasılığına göre önümüzdeki dönemdeki stratejilerini oluşturmaları gerekiyor. Özellikle konsolidasyon dışında kalan küçük şirketlerin hayatını oldukça zorlaştıracak. Bu şirketlerin mutlaka daha inovatif olup, kendilerini sürece hazırlamaları gerekir. Aksi takdirde, küçük şirketlerin bu sürecin sonunda ayakta kalmaları mümkün olamaz” diye konuştu.
‘SEKTÖR BİLANÇOSUNDAKİ KÂRSIZLIĞIN SEBEBİ TRAFİK’
Sigorta sektörünün 2012 yılı teknik ve bilanço sonuçlarının, sektörde yıllardır devam eden kârsızlık probleminin hâlâ sürmekte olduğunu gösterdiğini söyleyen Erdoğan, “Teknik zararın temel nedeni, sektörün 2012 yılında toplamda 1.3 milyar lira teknik zarar yazdığı trafik branşı. Trafik sigortalarındaki zarar, 2011 yılına oranla 3 kat artarak 2012 yılında 1.3 milyar liraya ulaştı. Trafik sigortalarında sektörün son beş yıllık performansına baktığımızda, bu branştaki toplam teknik zararın 3 milyar lira olduğunu görüyoruz. Trafik sigortasında fiyatların çok yükseldiğinin ve sigortalıların mağdur edildiğinin çok tartışıldığı bir dönemde ortaya çıkan teknik zarar rakamı oldukça manidardır. Bu rakamlar bizlere bu branşta şirketlerin yüksek fiyatlar uygulayıp, çok yüksek kârlar elde etmediğini gösteriyor” dedi. Erdoğan, sigorta şirketleri açısından mevcut fiyat skalasında devam etmenin sürdürülebilir bir uygulama olmadığına dikkat çekti. Teknik anlamda bakıldığında 2012 yılından itibaren fiyatların genel seviyesinde, hem oto hem oto dışı sigorta ürünleri için bir düzelme yaşandığını belirten Erdoğan, bu düzelmenin olumlu etkilerinin önümüzdeki dönemlerde şirketlerin teknik sonuçları üzerinde görüleceğini kaydetti.