Rakamlarla sigorta sektörü

Rakamlarla sigorta sektörü

Sigorta Haftası kapsamında gerçekleştirilen V. Ulusal Sigorta Sempozyumu, T.C. Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Türkiye Sigorta Birliği’nin katkılarıyla Sigortacılık Eğitim Merkezi (SEGEM) tarafından 23 Mayıs Pazartesi günü Dedeman Bostancı İstanbul Hotel’de düzenlendi. Sempozyum’da yabancı sermayenin Türk sigorta sektörüne getirdikleri ile zorunlu trafik sigortasına ilişkin sorunlar ve çözüm önerileri, düzenleyici kurum, sigorta şirketi, acente, broker, eksper ve sigortalı perspektifiyle ele alındı. 

“Yabancı Sermaye ve Zorunlu Trafik Sigortası” konulu sempozyumun açılış konuşmaları Hazine Müsteşar Yardımcısı ve Sigortacılık Eğitim Merkezi Yönetim Komitesi Başkanı Dr. Ahmet Genç, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkan Yardımcısı ve Sigortacılık Eğitim Merkezi Yönetim Komitesi Üyesi Ender Yorgancılar ile Türkiye Sigorta Birliği Başkanı Ramazan Ülger tarafından gerçekleştirildi.

Sempozyumun “Yabancı Sermaye Son On Yılda Sigorta Sektörüne Ne Getirdi?” başlıklı ilk oturumunda yabancı sermayenin Türk sigorta sektörüne etkileri, yerli sermaye, acente ve brokerlar perspektifiyle değerlendirildi. “Zorunlu Trafik Sigortasında Primler/Taraflar Buluşması”  başlıklı ikinci oturumda ise zorunlu trafik sigortasına ilişkin yeni düzenlemeler, yasal çerçeveler, takip süreci, etkiler, sorunlar ve çözüm önerileri sunuldu. 

Sigorta Haftası etkinliklerle kutlanıyor…

Sigorta Haftası süresince sektörde yer alan kurum ve kuruluşlar sigorta bilincinin tabana yayılması amacıyla ülke çapında veya bölgesel olarak farklı etkinlikler düzenliyor. Hazine Müsteşarlığı Stratejik Planı doğrultusunda her yıl Mayıs ayının son haftası kutlanan Sigorta Haftası aracılığıyla tüketicilerin doğru bilgilendirilmesi, sigorta hakkında bilinçlendirilmesi, tüketicilerin sektöre ve sektörün geleceğine güven duyması hedefleniyor. Sigorta Haftası kapsamında bu yıl gerçekleştirilen etkinliklerin bazıları ise şöyle: 
–    23 Mayıs 2016 İstanbul – “SEGEM V. Ulusal Sigorta Sempozyumu”
–    23 Mayıs 2016 İstanbul – “Türkiye Sigorta Birliği yeni bina açılış kokteyli”
–    25 Mayıs 2016 İstanbul – Sigorta Acenteleri Derneği (SAB) “Türk Müziği Korosu Konseri”
–    2-3 Haziran 2016 İstanbul -TARSİM Uluslararası Tarım Sigortaları Sempozyumu

Bunların yanı sıra TOBB bünyesinde 28 Mayıs 2016 Cumartesi günü Mersin Ticaret ve Sanayi Odası ‘Akdeniz Bölgesi Sigorta Acenteleri Bilgilendirme ve İstişare Toplantısı’ ile İstanbul Ticaret Odası 31 Mayıs 2016 Salı günü ‘Sigorta sektörünün son durumu, beklentiler ve sigorta aracılarının son durumu, yönetmelikler, beklentiler’ başlıklı bir zümre toplantısı düzenliyor. Profesyonel Sigorta Acenteleri’nin (PASAD) düzenlediği ‘Sigorta sektörünün yapısı, problemleri ve sigorta acentelerinin güncel sorunları’ başlıklı panel de  27 Mayıs 2016 Cuma günü gerçekleşecek.

“Rakamlarla Sigorta Sektörü*

•    Sigorta sektöründeki prim üretimi, 2015 sonu itibariyle toplamda 31 milyar TL’ye ulaştı. 
o    Hayat dışında 27 milyar TL olan prim üretimi hayat branşında 3,7 milyar TL oldu. 
o    2015 yılında sektör % 18,6 büyüdü. 
o    2016 yılının ilk 3 aylık sonuçlarıyla bir önceki yılın aynı dönemi kıyaslandığında ise prim üretimi 2016’da % 36 artış gösterdi.

•    Sigorta sektörünün aktif büyüklüğü 2015 sonunda 96 milyar TL, öz sermayesi 12,4 milyar TL’dir.
o    Dönem sonu teknik kârı 151 milyon TL, bilanço kârı 250 milyon TL’dir. 
o    Hayat dışı branşlarda 418 milyon TL zarar edilmiş, hayat ve emeklilik branşında 569 milyon TL kârlılık sağlanmıştır. 
o    Hayat dışı sigorta şirketlerinin öz kaynak kârlılığı   % – 7 olurken, hayat ve emeklilik şirketlerinin % 20’ye ulaşmıştır.

•    2015 sonu itibariyle hayat dışı sigortalarda üstlenilen tazminat 17,4 milyar TL, hayat sigortalarında 2,1 milyar TL’dir. Oto sigortalarında üstlenilen tazminat ve hasar 10,2 milyar TL, oto dışı branşlarda ise 7,2 milyar TL’dir. 
•    Sigorta ve emeklilik sektörünün toplam fon tutarı 85 milyar TL’ye ulaştı.

Türkiye Sigorta Birliği, hafta nedeniyle sigorta sektörünün mevcut durumu hakkında bilgi veren bir infografik hazırladı. Birlik, sektör şirketleri ve kurumlarının web sitelerinde hafta boyu yayınlanacak infografikte yer alan bilgiler şöyle:
•    2015 yılında her 100 araçtan 79,5’i sigortalı oldu. Şu anda trafiğe kayıtlı 20 milyon aracın 15,9 milyonunun sigorta poliçesi bulunuyor. 
•    5,5 milyon araç kaza riskine karşı kasko poliçesi ile güvence altına alındı. 
•    2015 yılında ferdi kaza branşında 176 milyon TL hasar gerçekleşti.
•    Son 5 sene içerisinde meydana gelen 225 deprem için DASK tarafından 144 milyon TL hasar ödemesi gerçekleştirildi.
•    Hastalık-sağlık branşında 2015 yılında 2,4 milyar TL hasar yaşandı. 
•    BES katılımcı sayısı 2015 sonu itibariyle 6 milyonu aştı. 
o    Katılımcıların fon tutarı 42,6 milyar TL olarak gerçekleşirken, devlet katkısı fon tutarı ise 4,8 milyar TL oldu.
•    Kredi ile bağlantılı hayat sigortası poliçelerinde 800 milyon TL tazminat üstlenildi. 
o    Vefat eden 71 bin kişinin varisleri ödeme alarak kredi borcunu ödemek zorunda kalmadı.