Tahkim sınavı Hazine’yi karıştırdı

Tahkim sınavı Hazine’yi karıştırdı

Sigortacılık Genel Müdürlüğü tarafından 22 Ekim 2017’de yapılan hayat dışı sigorta hakemliği sınavıyla ilgili iddia ortalığı karıştırdı. Akıllı Yaşam Dergisi’nin konuyla ilgili haberi şöyle: 

Hazine Müsteşarlığı’nda şok iddia… 22 Ekim 2017 tarihinde yapılan hayat dışı sigorta hakemliği sınavına şaibe karıştırıldığı iddiası ortalığı karıştırdı. Sigortacılık Genel Müdürlüğü (SGM) tarafından yapılan sınava şartları tutmayan SGM çalışanlarının da girdiği, bu duruma göz yumulduğu iddia ediliyor.

Edinilen bilgiye göre, Sigortacılık Genel Müdürü ve aynı zamanda Sigorta Tahkim Komisyonu Yönetim Kurulu Başkanı Şerif Çakırsoy’un gerekli şartları taşımayan yaklaşık 10 çalışana sahte belge vererek sınava girmelerini sağladığı iddia ediliyor. Çakırsoy’un yaptığı işlemin evrakta sahtecilik ve görevi kötüye kullanma suçunu teşkil ettiği, bununla ilgili ceza alabileceği söyleniyor.

Diğer taraftan, Tahkim Komisyonu Yönetim Kurulu’nda yer alan TSB (Türkiye Sigorta Birliği) çalışanlarının da sigortacılıkta 10 yıllık deneyimi olmamasına rağmen sınava girdiği iddia ediliyor.
İddialar üzerine Hazine Müsteşarlığı’nın incelemelerini tamamladığı ve hazırlanan raporun Hazine Müsteşarı Osman Çelik’e sunulduğu da gelen bilgiler arasında. İşin ilginci ise Sigortacılık Genel Müdürü Şerif Çakırsoy’un kendi hakkında yazılan raporu hem Hazine Müsteşarlığı çalışanlarına hem de TSB yönetimine dağıtması olmuş.

Kendi sorumluluğu konusunda rapor hazırlayan üye!

Sigortacılık Genel Müdürlüğü ve TSB arasında tartışmalara, soruşturmalara neden olan sınavla ilgili bir diğer iddia ise daha da ilginç. TSB Genel Sekreter Yardımcı ve aynı zamanda Sigorta Tahkim Komisyonu Üyesi olan Erhan Bozkurt’un da bu iddialarla ilgili ayrı bir inceleme yaptığı ve konuyla ilgili rapor hazırladığı da söylentiler arasında.

Usulsüzlüklerin bunlarla sınırlı olmadığı, FETÖ davası nedeniyle kamudan uzaklaştırılan bazı isimlerin de sınava girdiği iddiaları ortağı karıştırmış. Tahkimin tarafsız ve sorunsuz işlemesinden sorumlu yönetim kurulu üyelerinin, kendi işlemleri hakkında tespitlerde bulunup bunları raporlaması da ayrı bir komedi olsa gerek.

Diğer taraftan, rapor hazırlayan Erhan Bozkurt’un Tahkim Komisyonu Yönetim Kurulu Üyesi olmasının yanı sıra sınav işlemlerinin mevzuata uygun ve şaibesiz yapılmasını sağlamak üzere oluşturulan sınav komitesinde yer alması da ilginç bir durum oluşturuyor. Bozkurt’un, söz konusu usulsüzlük ve mevzuata aykırı işlemlerden sorumlu olmasına rağmen, sorumluluğunda olan sınavdaki eksiklik ve şaibeleri ortaya koyarak, kendisinin en azından görevi savsaklama suçu işlediğini ispatlar nitelikte bir rapor hazırladığı iddia ediliyor.

İddialar nasıl sonuçlanır; sınav iptal mi olur, yoksa usulsüzlüklere göz yuman istifa mı eder bilemiyoruz. Bakalım sınavı yapan da, hak etmediği halde giren de, bütün bunlara göz yuman da bu işin içinden nasıl çıkacak? Bunları zaman gösterecek ama görünen köy de kılavuz istemez; bu kadar incelemeye ve rapora konu olan iddialar doğruysa fatura mutlaka birilerinin önüne konacaktır değil mi?

YORUMLAR YAZ
  • Sigorta eksperi6 yıl önce
  • Çakırsoy personeli kayırmaya çalıştı. Hatta oda birşeymi ankarada eksperlik yapan bir hemşerisini de yanına alarak tüm hakemleri tek tek gezip bu kişiye bol bol dosya verin gezmesi ve gezdirmesinide unutmayalım.. gün olur devran döner herkes ettiğini bulur

  • Ceyhan Kurum 6 yıl önce
  • Kusura bakmayın Ayhan Bey yakışır diye düşünmüştüm!
    Genel müdürlük makamı eş, dost için menfaat sağlama yeri değildir. Hakkı olmadığı halde sınava giren, buna göz yuman, nerede bir kadro varsa oraya liyakate göre atama yapmayan kişilerin söyleyecek sözü var mı ? Sahi fetö den sikayetciydiniz değil mi Ayhan Bey! Hakemlik konusuna gelince 4~5 yıl yk üyeliği yapar sınavsız hakem olunur gerekirse millet sınava çalışırken birileri cevaplara çalışır Hakemlik alınır merak etmeyin.

  • ayhan çelik6 yıl önce
  • ceyhan bey size hiç yakıştıramadım. makam alamayınca, hakemlik sınavını kazanamayınca ona buna çamur atmak yakışmıyor

  • ahmet demiröz6 yıl önce
  • makam alamayan, hakemlik sınavını kaybedenler ona buna çamur atıyorlar

  • Ceyhan Kurum 6 yıl önce
  • Önceki genel müdür de babasının çiftliği gibi genel müdür vekilliği yaptı. Şerif çakırsoy da aynı yolda devam ediyor. Mesela sigortacılık deneyimi olmayan arkadaşını TMTB ye yk üyesi olarak atadı. Egm ye atanan kişi de mevzuata aykırı atandı. Kanun tanımaz bu kişilerin gerçek bir denetim geçirmesi halinde bütün kirli çamaşırları ortaya çıkar. Birgün gelir de devran dönerse bu kişilerin sonu kötü….

  • İsmet Çakırkeyf6 yıl önce
  • Birlik Genel Sekreteri Mehmet Akif her yerde Sigortacılık Genel Müdürü Şerif Çakırsoy’un odasını döşettiğini söylüyordu, demek ki sınava fesat karıştırmada da ortak davranmışlar. Bu Genel Sekreter de, Birlik Başkanı da sektöre yakışmıyor.

  • Ahmet Hakan Ban6 yıl önce
  • Mevcud haberde adı geçen kişiler nasıl hakem olmuşlar ? Bu da ayrı bir haber konusu olsa gerek! Akşamdan sabaha sınavsız. Dolayısıyla bu kişilerden adil olmalarını beklemek saflik olur. Bu kadar açık hüküm olan bir hususta bile bu kadar rahat kural tanımayan kişilerin aldıkları ve alacakları kararlar da incelenmelidir. Hazine müsteşarının bu konuda dikkatli olması gerekiyor. Kendisini zor durumda bırakacak işlere imza atılıyor olabilir!

  • Mehmet Kurt6 yıl önce
  • Sınava şaibe karıştırırken yakalanan, kendisi hakkında hazırlanan raporu yayan Genel Müdür, ayda 60-70 bin TL almasına rağmen hak etmediği halde hakemlik sınavına giren Genel Sekreter, kendisi aleyhine rapor hazırlayan Genel Sekreter yardımcısı. Saka mı, fıkra mı? Bu sektörün niçin bu halde olduğu yöneticilerin niteliğinden anlaşılıyor.

  • Büro6 yıl önce
  • Akebe bürokratı, herşeyi yapar, yine olsa yine yapar. Ortaya çıkacağını bilse yine yapar, zira bu iktidar döneminde yandaşa ceza kesilmez, bunu bilir.