Trafik sigortasında ‘Doğrudan Tazmin’

Trafik sigortasında ‘Doğrudan Tazmin’

Trafik kazalarında zarar gören araç sahiplerinin, karşı tarafın sigorta şirketine başvurmak yerine hasarı, kendi şirketinden almasına imkân tanıyacak uygulamayla ilgili çalışmanın sonuna gelindi. Hürriyet’e konuşan Türkiye Sigorta Birliği Başkanı Recep Koçak, doğrudan tazmin bu sistemle hasarın daha hızlı ödeneceğini ve sigortalının işlemlerle uğraşmaya-cağını söyledi.
SON dönemde üst üste düzenlemelerin yapıldığı trafik sigortasında, şimdi de hasar ödenmesinde yaşanan sorunların giderilecek. Bir süredir üzerinde çalışılan ve birçok ülkede uygulanan ‘Doğrudan Tazmin Sistemi’ artık Türkiye’de de uygulamaya geçecek. Böylece trafik kazalarında zarar gören sürücüler, hasar alabilmek için karşı tarafın sigorta şirketine başvurmak yerine; kendi trafik sigortasını yaptırdığı şirkete müracaat edecek, hasarını da kendi şirketinden alacak.
Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Başkanı Recep Koçak, trafik sigortasında doğrudan tazmin sistemi ile ilgili detayları açıkladı. Koçak, Birlik olarak, doğrudan tazmin sistemine yönelik çalışmanın sonuçlandığını belirterek, “Sistemin hayata geçirilmesi için gerekli kurgunun yapılıp, bir süre test edilmesi ve sonrasında hayata geçirilmesi planlanmakta” dedi. Koçak, çalışmalar başlamadan önce konunun Hazine Müsteşarlığı ile paylaşıldığını ve herhangi bir olumsuz geri dönüş alınmadığına dikkat çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Trafik kazalarında mağdur olan kişilerin, karşı tarafın değil de kendi sigorta şirketinden hizmet almasına imkan veren bu sisteme; özellikle zarar gören kişilerin memnuniyeti açısından Hazine olumlu yaklaşıyor.”

İKİ ARACIN KARIŞTIĞI KAZALARDA

Doğrudan tazmin sistemi hakkında bilgi veren Recep Koçak; sigorta şirketinin, trafik kazasında sigortalısının uğradığı zararı, sorumlu sigorta şirketi adına sigortalısına ödeyeceğini ifade ederek, “Diğer bir deyişle, bu sistemde, trafik kazasında zarar gören araç sahibi; kendisine zarar veren aracın sigortacısına değil, kendi sigorta şirketine başvuracak. Sistemin asıl amacı, trafik sigortasında gerçekleşen tazminat taleplerini ve ödemelerini kolaylaştırmak, hızlandırmak” dedi. Koçak, sistemin uygulandığı ülkeler incelendiğinde öncelikle uygulamanın başlangıç dönemlerinde, maddi tazminat ödemesi gerektiren hasarların kapsam dahilinde olduğunu; zaman içinde de bedeni tazminatların belirli kıstaslarla sisteme dahil edildiğini vurgulayarak, “Bazı ülkelerde ikiden fazla aracın karıştığı kazalarda da sistemin uygulandığı görülmekte. Ülkemizde doğrudan tazmin sisteminin sadece iki aracın karıştığı maddi hasarlı kazalarda geçerli olacak şekilde hayat geçirilmesi planlanmakta” şeklinde konuştu.

DOĞRUDAN TAZMİN NASIL İŞLEYECEK?

Recep Koçak, doğrudan tazmin sisteminin nasıl işleyeceği hakkında da şu açıklamaları yaptı: “Öncelikle, kaza tespit tutanağı, sigorta şirketlerinin kusur tespiti yapabilmeleri amacıyla doğrudan tazmin sisteminde talep edilen belgeler arasında yeralacak. Sistemin esasını, sigorta şirketinin kendi sigortalısının hasarını ödemesi, sonrasında hesaplanan ortalama hasar tutarını kusurlu tarafın sigorta şirketinden tahsil etmesi teşkil ediyor. Bu çerçevede de ortalama hasar tutarı hesaplanacak. Şirketler arasındaki mutabakatı sağlamak üzere takas odası kurulacak. Sistemin işleyişi, kuralları, anlaşmazlık prosedürleri, kurallara uyulmaması durumunda uygulanacak yaptırımlar hazırlanan anlaşmada yer alacak. Sisteme dahil olmak isteyen sigorta şirketleri anlaşmayı imzalayarak, sisteme girecekler.”

Hasar hızlı ödenecek işlemler azalacak

RECEP Koçak, doğrudan tazmin sisteminin tüketicilere büyük avantajlar sağlayacağını belirterek, şunları söyledi: “Öncelikle, sigortalının kendi sigorta şirketi üzerinden zararını tazmin etmesi nedeniyle hasarlar hızlı ödenecek. Sigortalının mevcutta iletişimde olduğu ve diğer sigortalarını da yaptırdığı sigorta şirketine başvurarak, zararını tazmin etmesi arada devam eden bir müşteri-sigorta şirketi ilişkisi olduğundan, hizmetin kalitesini de artıracak. Sigortalı yine kendi sigorta şirketinin sunduğu anlaşmalı servis hizmetinden faydalanmak suretiyle herhangi bir ödeme yapmaksızın zararını tazmin edebilecek. Bu sayede, tazminatı ödeyip, sorumlu sigorta şirketinden tazminat tutarını tahsil etmek gibi işlemlerle uğraşmayacak.”

YORUMLAR YAZ
  • biri11 yıl önce
  • ben bu adamın nasıl tsb başkanı olduğunu anlamış değilim, 2004 yılından beri Işık sigortaya ne katmıştır yada onu nereden nereye getirmiştir???Kesinlikle sönük ve düşük vizyonlu buluyorum. TSB seçimlerinde 57 oyun 32 sini nasıl aldığınada inanamıyorum. Bu sektör şaşırdı herhalde.

  • SELÇUK BAKKAL11 yıl önce
  • ÇOK MANTIKLI BİR ÇALIŞMA TEBRİK EDİYORUM.ŞU ANKİ SİSTEMDE POLİÇE FİYAT FARLARINI MÜŞTERİYE DAHA KOLAY ANLATABİLİRİZ.ABİ BENİM ŞİRKETİM KALİTELİ DİYE POLİÇEYİ SATIYORUZ..ANCAK ABİ KUSURA BAKMA BU POLİÇE KALİTELİDE OLSA SENİ KORUMUYOR SEN DUAU ET SANA ÇARPAN ARACIN SİGORTASI İYİ OLSUN…PİYASADAKİ MEVCUT UYGULAMA BU

  • Atila Öztürk11 yıl önce
  • mevcut sistemde sigorta şirketleri kendi müşterisi olmayan sigortalıya hasar ödemesinde gerekli özeni göstermiyordu. Güzel bir çalışma.