Tuz hakkında yanlış bilinen doğrular

Tuz hakkında yanlış bilinen doğrular

Hemen hemen herkesin sofrasından eksik etmediği tuz hakkında bilinen bilgilerin birçoğunun yanlış olduğunu biliyor muydunuz? İşte tuz hakkında yanlış bildiğimiz doğrular…

YANLIŞ: Vücut dengesini bozar

DOĞRU: Vücuttaki pH seviyesinin tutarlı olmasını sağlar. Böbrek rahatsızlıkları ve Alzheimer gibi birçok hastalığı da yanında getirir.

YANLIŞ: İyotlu tuz çok sağlıklı değildir

DOĞRU: İyotu vücudun kendisi üretmediği için kesinlikle gıdalardan alınmalı. Vücudunda yetersiz iyot bulunan hamilelerde düşüğe ve erken doğuma, bebeklerde ise zekâ geriliğine, sağırlığa, cücelik gibi birçok hastalığa neden olur.

Zeka geriliğinin ortaya çıkmasının nedenlerinden biri de iyot eksikliğinden kaynaklanır. Bu eksikliği gidermek için yemeklerde iyot kaynağı olarak iyotlu sofra tuzunun kullanılması öneriliyor.

YANLIŞ: İhtiyaç duyulan tuzu başka besinlerden alabiliriz

DOĞRU: Uzmanlar, vücudun ihtiyaç duyduğu her besini direkt olarak gerçek kaynağından alması gerektiğini söylüyor.

YANLIŞ: Tuz az tüketilmeli

DOĞRU: Yapılan bazı araştırmalarden edinilen bulgulara göre, tuzun az tüketilmesi bazı sağlık sorunlarına neden oluyor.

YANLIŞ: Verimli bir uyku için tuzu diyetten çıkartın

DOĞRU: Tuz, serotonin ve melatonin hormonlarının çalışmasını arttırdığı için gün boyu kendimizi daha sakin hissetmeyi, geceleri ise çok daha derin ve verimli bir uyku uyumaya yardımcı olur.

YANLIŞ: Günde 5 gramdan fazlası zararlı

DOĞRU: Koşu yapan birininkiyle spor salonunda çalışan birinin vücutlarından attıkları tuz aynı değildir. Yani her bireyin metabolizması farklı olduğundan dolayı terleme ve buna bağlı olarak tuz kaybetme miktarı da farklıdır.