Yurtdışı borçlanmasını daha ucuza yapmak için son çağrı

Yurtdışı borçlanmasını daha ucuza yapmak için son çağrı

1985 yılından beri uygulanan yurtdışı borçlanması, yurtdışında çalışmaları bulunan Türk vatandaşlarının bu çalışmaları borçlanarak Türkiye’den aylık bağlatmalarını sağlıyor.

Geçen hafta Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren kanunla yurtdışı borçlanmasında önemli değişiklikler oldu. 

Değişiklikler 1 Ağustos 2019 tarihinden itibaren uygulanacak. Dolayısıyla bu tarihe kadar SGK’ya borçlanma dilekçesi verecek kişiler eski uygulamaya göre, bu tarih ve sonrasında dilekçe veren kişiler ise yeni kurallara göre yurtdışı borçlanması yapacak. 

Bu nedenle eski uygulamanın şartlarından yararlanmak isteyenlerin ellerini çabuk tutmaları gerekiyor.

YÜZDE 40 YÜKSELECEK

Akşam’dan Okan Güray Bülbül’ün haberine göre;
Ay başına kadar kalan sürede gerekli belgeleri toplayarak SGK’ya dilekçe vermek bazı kişiler için çok avantajlı olabilir. Yurtdışı borçlanmasındaki belki de en önemli değişik borçlanma bedelinin yükselmesi. Bu yıl itibarıyla en düşükten yurtdışı borçlanması yapacak bir kişi gün başına 27.28 TL ödemek durumunda. 

1 Ağustos itibarıyla bu rakam günlük 38.37 TL olacak. Yani yüzde 40 artacak. Bir kişinin 1 Ağustos’tan önce dilekçe vererek 15 yıllık yurtdışındaki çalışmasını borçlanması halinde ödeyeceği tutar 147.340 TL iken, bu tarih ve sonrasında 207.198 TL’ye yükselecek.

Tamamı Bağ-Kur’lu olarak sayılacak

Yurtdışı borçlanması yapacak kişilerin Türkiye’de hiç çalışması yoksa borçlanmaları 4/b’li yani eski adıyla Bağ-Kur’lu sayılıyordu. Bu konuda bir değişiklik yok. Ancak Türkiye’de en son 4/a’lı yani SSK’lı çalışması olan bir kişi, borçlanma yaptığında bu günler SSK’lılığına ekleniyordu.

Aylığı da değişebilir

Bu kişi eğer yurtdışı borçlanmasıyla emekliliğe hak kazanırsa, SSK’lı olarak emekli oluyordu. 1 Ağustos sonrası yurtdışı borçlanmalarının tamamı 4/b’li yani Bağ-Kur’lu sayılacağı için, Türkiye’de en son memur veya işçi olarak çalışması bulunan bir kişinin emeklilikteki statüsü değişecek. Bu durum Türkiye’de SSK’lı veya memur olarak çalışması bulunan kişiler için aylık miktarında ve emekli olunması için gerekli gün sayısında fark yaratabilir.

Artık asgari ücretin yüzde 45’i

Eski Uygulama

¦ Günlük borçlanma tutarı en az asgari ücretin yüzde 32’siydi.

¦ Borçlanmalar Türkiye’deki en son sigortalılık statüsüne ekleniyordu. SSK’lı çalışması olanın borçlanması SSK’lılığına, memur çalışması bulunanın borçlanması memurluğuna ekleniyordu.

¦ Memur olarak çalışması olan bir kişi yurtdışı borçlanması yaptığında bu süreler karşılığı derece ve kademe kazanabiliyordu.

Yeni Uygulama

¦ Günlük borçlanma tutarı asgari ücretin yüzde 45’i oldu. 

¦ Borçlanmaların tamamı 4/b’li yani Bağ-Kur’lu olarak sayılacak. Borçlanma sonrası emeklilik statüsü değişebilecek.

¦ Borçlanmalar 4/b’li olarak sayılacağı için Türkiye’de memur olarak görev yapıp daha sonra yurtdışı borçlanması yapan bir kişi, borçlanması karşılığı derece veya kademe kazanamayacak.

Derece ve kademe kazanamaz?

Yurtdışı borçlanmasında yapılan önemli bir değişiklik de Türkiye’de daha önce memur olarak çalışanlar için… Türkiye’de memur olarak çalışması bulunan ve daha sonra yurtdışı borçlanması yapan bir kişi, borçlanmasının her üç yılı için bir derece ve her yılına bir kademe kazanıyordu. Söz konusu değişiklik sonrası borçlanmalar 4/b’li olarak sayılacağı için yurtdışı borçlanması yapan bir kişi borçlanmayla derece ve kademe kazanamayacak.