35 milyar lirayı çok rahat aşarız

35 milyar lirayı çok rahat aşarız

Vakıf Emeklilik Genel Müdürü Mehmet Bostan, bireysel emeklilik sisteminde (BES) fon büyüklüğünün bu yılın sonunda 35 milyar lirayı çok rahat aşacağını öngördüklerini belirterek, “Sektör bu yıl da geçen seneki hızlı büyümesini sürdürecek. Devlet katkısı hala bir ilgi odağı olmaya devam ediyor” dedi.  BES’te yılın ilk yarısını ve geri kalanına ilişkin beklentilerini değerlendiren Bostan, BES’in geçen yıla hızlı başladığını, devlet katkısının da etkisiyle önceki yıllara oranla inanılmaz performans sergilediklerini söyledi. Bir yılda net 1 milyon kişinin sisteme girdiğini vurgulayan Bostan, bunun büyük bir başarı olduğunu anlattı.  Bostan, şu anda 4,7 milyon kişinin sistemde bulunduğunu, geçen senenin başından 2014 yılının ağustos ayına kadar katılımcı sayısının yüzde 50 arttığını ifade etti. Sektör olarak geçen sene iyi bir yıl geçirdiklerini aktaran Bostan, bu yıla yavaş başladıklarını ama şu anda geçen seneki performansı tekrar yakaladıklarını kaydetti

“Fon büyüklüğü devlet katkısıyla 33 milyar lirayı geçti” 

Bostan, üretilen katkı payı açısından ilk 6 ayda geçen sene ile bu yıl arasında fark var varken, eylül ayı itibariyle bu farkın yüzde 4’e kadar indiği bilgisini verdi. Bu yılın sonunda geçen yılın performansının yakalanacağını düşündüklerini belirten Bostan, devlet katkısıyla beraber fon büyüklüğünün 33 milyar lirayı geçtiğinin altını çizdi. “Yıl sonunda fon büyüklüğünün 35 milyar lirayı çok rahat bir şekilde aşacağını öngörüyoruz” diyen Bostan, sektörün bu yıl da geçen seneki hızlı büyümesini sürdüreceğini, devlet katkısının hala bir ilgi odağı olmaya devam edeceğini dile getirdi. 

“Bu yıl faizsiz fonlara büyük bir ilgi var” 

Bostan, bu yıl faizsiz fonlara büyük bir ilgi olduğuna da dikkati çekerek, “Bu yıl bu fonların yüzde 30 büyüdüğünü görüyoruz. Bunun çok başarılı bir performans olduğunu düşünüyorum. Faizsiz fonların sistem içindeki payı yüzde 3 civarında. Mesela bu oran bizim şirkette yüzde 11-12 düzeyinde” dedi. Sigortacılığın gelecek dönemde önemli yeniliklere sahne olacağını düşündüğünü söyleyen Bostan, özellikle risk profili belirlemedeki süreçte bilişim ve mobil teknolojilerinden çok faydalanılabileceğini vurguladı.  Bostan, bazı ülkelerde kasko ve trafik prim tutarı hesaplamalarında arabalarda kullanılan cihazla o kişiye özel prim hesaplandığını anlatarak, bunun benzerinin hayat sigortasında da gelecek dönemde gündeme geleceğini kaydetti. Kişinin yaşam tarzının, hayat standardının, iyi ve kötü alışkanlıklarının risk primini doğrudan etkileyecek unsurlar olacağını dile getiren Bostan, buna ilaveten mobilleşmenin müşteri ile şirketler arasındaki mesafeyi ortadan kaldıracağını söyledi. Müşterinin kendilerine herhangi bir yer ve zamanda ulaşacağına işaret eden Bostan ancak müşterinin herhangi bir yer ve zamanda servis bekleyeceğini düşündüğünü de belirtti. 

“Emeklilik fonlarının 30-40 yıllık altyapı projelerine yatırım yaptığı görülüyor”

Bostan, bunun dışında bigdata sayesinde risk yönetimi, satış, pazarlama ve satış sonrası hizmetlerde yenilikler görüleceğine değinerek, şunları kaydetti: “Emeklilik fonlarının 30-40 yıllık altyapı projelerine yatırım yaptığı görülüyor. Türkiye’de sistemde biriken 33 milyar liralık fonun böyle altyapı yatırımlarına aktarılması için neler yapılaması gerekiyor? Bu çok güzel bir soru. Şu anda sektörde bu konu tartışılıyor. Sigortacılığa ve bireysel emeklilik sistemine özgü, onların vade yapısına uygun bir takım tahvil ve bono ürünlerinin ihraç edilmesi olasılığı… Bu, müşterinin getirisini artırması için bir olanak, şirket açısından da farklı enstrüman bulması açısından bir olanak. Biz bunun müşteri memnuniyetini artıracağını düşündüğümüz için destekliyoruz ve bu konu üzerinde çalışılıyor. Şirket olarak yenilik ve inovasyon konusuna önem veriyoruz ve bunu bir hayat tarzı olarak görüyoruz. Şu anda 30 bin müşterimize mobil uygulama ile ulaşabiliyoruz. Bu çok büyük bir başarıdır.”