‘Katılımcı başına ortalama fon tutarı yüzde 44 büyüdü’

‘Katılımcı başına ortalama fon tutarı yüzde 44 büyüdü’

AKILLI YAŞAM DERGİSİ/ÖZEL HABER 

Pandemi döneminde birikim ve tasarruf yapmanın öneminin ortaya çıktığını söyleyen Anadolu Hayat ve Emeklilik (AHE) Genel Müdürü Yılmaz Ertürk, ‘Katılımcı başına ortalama fon tutarı 2020 yılsonuna göre yüzde 44,2 oranında büyüyerek 33.091 TL’ye ulaştı. Bu gelişimde artan varlık fiyatları da etkili oldu’ diyor.

Anadolu Hayat Emeklilik (AHE) 18 yaş altının BES’e dahil edilmesi uygulamasını başlatan ilk şirket oldu. Şirket bu segmente büyümeye devam edecek. Her dönem olduğu gibi 2022 yılında da yeni ürün geliştirmeye ve sektördeki ihtiyaçları karşılamaya odaklanacaklarını söyleyen AHE Genel Müdürü Yılmaz Ertürk, ‘Bununla birlikte, farklı müşteri gruplarına odaklanmayı sürdüreceğiz. Yakın zamanda esnaflara yönelik yeni bireysel emeklilik ürünümüzü özelleştirilmiş ek fayda ve hizmetlerle satışa sunacağız. Bunun yanı sıra emeklilik döneminde düzenli maaş sağlayan ürünlere de daha çok ağırlık vereceğiz’ diyor. Yılmaz Ertürk ile 2022 beklentilerini konuştuk.

 İçinde bulduğumuz pandemi süreci sektörü nasıl etkiledi? Tasarruf yapmanın önemi arttı mı?

Ekonomik açıdan zor günler geçirilen pandemi döneminde birikim ve tasarruf yapmanın önemi ortaya çıktı. Bireysel emeklilik sektörü, bu süreçten olumlu yönde etkilenen sektörler arasında yer aldı. Alışkanlık ve önceliklerin değiştiği, güvence ve tasarruf bilincinin arttığı, ürün ve hizmetlere ulaşmada dijital kanalların öne çıktığı pandemi döneminde bireysel emeklilik sektörü iyi bir sınav verdi. Küresel salgının yarattığı gelecek kaygısı tasarrufları olumlu yönde etkiledi.

Pandemide kişiler daha yüksek tutarlarda tasarruf yapmaya başladı. 2020 yılında gönüllü bireysel emeklilikteki katılımcı başına ortalama fon tutarı 2019 yılsonuna göre yüzde 32,3 oranında büyüdü. 2021 yılına ait en güncel verilere göre katılımcı başına ortalama fon tutarı 2020 yılsonuna göre yüzde 44,2 oranında büyüyerek 33.091 TL’ye ulaştı. Bu gelişimde artan varlık fiyatları da etkili oldu.

Pandemi döneminde ürün ve hizmetlere ulaşmada dijital kanallar da öne çıktı. Bireyler hem ürün satın alımı hem de satış sonrası hizmet talepleri ve diğer ihtiyaçları için yoğun olarak internet, mobil ve telefon kanallarına yöneldi. Müşterilerdeki bu davranış değişimi doğrultusunda, bireysel emeklilik sektöründe faaliyet gösteren birçok şirket, ürünlerinin bu kanallardan satışı için yatırımlarını yaptı ve dijital dönüşüm hazırlıklarını hızlandırdı.

Artan döviz kurlarının sektöre ne tür etkileri oldu?

Son yıllarda döviz kurlarında gerçekleşen yukarı yönlü hareketler, döviz bazlı değerlenen eurobond, yabancı menkul kıymet, altın ve altına dayalı menkul kıymetler yatırımı yapan fonlarda katılımcıların talebinin daha yüksek olması sonucunu doğurmuştur. 30.11.2021 itibarıyla sektördeki emeklilik yatırım fonlarının portföylerindeki varlıkların yaklaşık yüzde 47’si dövize endeksli menkul kıymetlerde yatırıma yönlendiriliyor.  Katılımcıların yabancı menkul kıymet yatırımı yapan fonlara tercihinin yüksek olması sektörde emeklilik yatırım fonlarının ortalama reel getirisine de pozitif yansıyor. 30.11.2020-30.11.2021 döneminde emeklilik yatırım fonlarının ortalama getirisi yüzde 42,6 oranında gerçekleşti. Son 12 aylık enflasyon oranı ise yüzde 21,3 seviyesinde ölçüldü. Özellikle bu yıl değişen mevzuatla birlikte katılımcıların bir yıl içerisinde gerçekleştirebileceği en fazla fon değişim sayısının 12’ye yükseltilmesi katılımcılar açısından değişen piyasa koşullarına daha kısa sürede uyum sağlayabilmelerinin önünü açtı. Katılımcıların tercihlerinin ağırlıklı olarak döviz bazlı değerlenen fonlarda bu kadar yüksek olması menkul kıymetlerin değer artışına bağlı olarak sektörün fon büyüklüğünün de önemli ölçüde artmasına sebep olmuştur.

Anadolu Hayat Emeklilik olarak hangi alanlarda büyüdünüz? Yeni ürünler çıkardınız mı?

10 Aralık 2021 tarihi itibarıyla, gönüllü BES ve otomatik katılım toplamında katılımcı sayımız 2,1 milyonu aşarken, fon büyüklüğümüz de yaklaşık 44 milyar TL seviyesine ulaştı. Sigortalı varlıklarımızın 4 milyar TL seviyesine ulaştığı hayat sigortası branşında ise 2021 yılının ilk 10 aylık döneminde 1,5 milyar TL prim üretimi gerçekleştirdik. Birikimli, yaşam teminatlı ve karma hayat sigortası prim üretimimiz, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 33,4 oranında artarak 628 milyon TL’ye ulaştı.

Salgının sağlık, ekonomik ve sosyal yönden etkileriyle mücadelenin tüm dünyada ve Türkiye’de ana gündemi oluşturmaya devam ettiği bu dönemde şirket olarak büyümemizi sürdürdük. Yılın ilk dokuz ayında aktiflerimiz yüzde 19,6 oranında büyüyerek 40,2 milyar TL, öz kaynaklarımız yüzde 15,5 oranında artarak 1,6 milyar TL seviyesine ulaştı.

18 yaş altının BES’e dahil edilmesi uygulamasında da öncü şirketlerden biri olarak çocuklara özel ek fayda ve hizmetler içeren “Çocuğum için BES” ürünümüzü 1 Haziran tarihinde satışa sunduk.

18 yaşından küçüklerin geleceğe yönelik yatırım yapmaya başlamasını mümkün kılan “Çocuğum için BES” ürünümüz yoğun ilgi görmeye devam ediyor. Ürünümüz kapsamında sayısı 65 bine yakın çocuk Bireysel Emeklilik Sistemi’ne dahil oldu. Emeklilik Gözetim Merkezi tarafından yayımlanan 10 Aralık tarihli güncel verilere göre, katılımcı sayısındaki pazar payımız yüzde 30,8 seviyesinde bulunuyor. 18 yaş altı çocuklarda sektördeki her 3 katılımcıdan yaklaşık 1’i şirketimiz müşterisi. Çocuklarının geleceğini düşünen ebeveynleri, erken yaşta birikim yapmaya yönlendirmekte önemli bir katkı sağlayacak olan “Çocuğum için BES” ürünümüzün ilgiyle karşılanmasından mutluluk duyuyoruz. Ürünümüze gösterilen ilginin önümüzdeki dönemde devam etmesini ve pazar payımızın mevcut seviyesini korumasını bekliyoruz.

Şirket olarak inovasyon ve dijitalleşme vizyonumuzla müşterilerimizin hayatını kolaylaştıran çözümler üretmek her zaman olduğu gibi temel amacımız oldu. Dijital kanallarımız kurumsal internet sitemiz, AHE Mobil ve AHE Online üzerinden satışına başladığımız ürünlerimize yenilerini ekledik. Ayrıca bu kanallardan satışını sürdürdüğümüz hayat sigortası ve bireysel emeklilik ürünlerimizi Türkiye İş Bankası mobil bankacılık uygulaması İşCep üzerinden de app-to-app entegrasyonu vasıtasıyla online satışa açarak, ürünlerimizin İş Bankası’nın dijital kanal kullanan müşteri portföyü ile buluşmasını sağladık.

Eylül 2019 tarihinde müşterilerimize sunduğumuz bireysel emeklilik fon robotumuz FonMatik ROBO hızlı bir şekilde büyümeye ve gelişmeye devam ediyor. Yaklaşık 56 bin müşterimiz hizmetimizi kullanıyor. FonMatik ROBO’ya emanet edilen fon tutarı 3,1 milyar TL seviyesinde.

Ayrıca bu dönemde portföyümüze iki yeni fon ekleyerek, Sürdürülebilirlik Hisse Senedi Emeklilik Yatırım Fonu ve Teknoloji Sektörü Hisse Senedi Emeklilik Yatırım Fonu’nu müşterilerimizin beğenisine sunduk. Teknoloji Sektörü Hisse Senedi Emeklilik Yatırım Fonu müşterilerimize teknoloji alanındaki yenilikleri birikimlerine yansıtma fırsatı sağlarken, Sürdürülebilirlik Hisse Senedi Emeklilik Yatırım Fonu ise sürdürülebilirliği benimsemiş, çevreye, sağlığa, etik değerlere önem veren şirketlere yatırım yapma imkânı sunuyor.

2022 yılına ilişkin beklentileriniz nedir?

Önümüzdeki dönemde dijital kanallardan satış ve self servis hizmetlerimizi daha da geliştirerek dijital olgunluğumuzu artırmaya odaklanarak, inovatif ürün ve uygulamalarla yeni satışların ve portföy derinliğinin artırılmasına devam edeceğiz. 2020 yılında dijital kanallarımızdan bireysel emeklilik ve hayat sigortası ürünlerimizin online satışına başladık, bugün geldiğimiz noktada çeşitli yaşam evrelerine hitap eden çok sayıda ürünümüz online kanallarımızdan kolayca satın alınabiliyor. Henüz emekleme döneminde olduğunu düşündüğümüz bu kanaldan sunduğumuz ürün yelpazesini daha da genişletmek ve toplam üretimimiz içerisindeki payını artırmak için sürdürdüğümüz çalışmalara aynı hızla devam edeceğiz. 

Bunun yanı sıra, müşteri deneyimini mükemmelleştirme stratejimiz doğrultusunda, müşterilerimizle olan bağımızı güçlendirme ve derinleştirme faaliyetlerimiz ile sürdürülebilirliğe yönelik çalışmalarımıza hız vereceğiz. Müşterilerimizin işlemlerini hızlı ve pratik bir şekilde gerçekleştirebildikleri yenilikçi ve kullanıcı dostu altyapımız ile operasyonel süreçlerde de kolaylık ve hız sağlamaya devam edeceğiz. Ek olarak, robotik süreç otomasyonunu kullandığımız süreçlerin sayısını artırmayı hedefliyoruz.

Anadolu Hayat Emeklilik olarak 18 yaş altının BES’e dahil edilmesi uygulamasında ilk şirket olduk. Bu segmentteki hızlı büyümemize devam edeceğiz. Her dönem olduğu gibi 2022 yılında da yeni ürün geliştirme çalışmalarımızı titizlikle sürdürecek ve sektördeki ihtiyaçları karşılamaya odaklanacağız. Bununla birlikte, farklı müşteri gruplarına odaklanmayı sürdüreceğiz. Yakın zamanda esnaflara yönelik yeni bireysel emeklilik ürünümüzü özelleştirilmiş ek fayda ve hizmetlerle satışa sunacağız. Bunun yanı sıra emeklilik döneminde düzenli maaş sağlayan ürünlere de daha çok ağırlık vereceğiz.

Hayat sigortası tarafında, kredi bağlantılı sunulan hayat sigortası ürünlerine ek olarak birikimli hayat sigortaları ile kritik hastalıklar, prim iadeli hayat, eğitim gibi birey ve ailesi için yaşam evrelerinin her anına ilişkin koruma ve teminat sağlayacak bağımsız hayat sigortası ürünlerine ağırlık vereceğiz. Kredi bağlantılı sigortalar tarafında da bankasürans iş modelimizi derinleştirerek yeni kullandırılan kredilerin gerek hayat gerekse işsizlik teminatlı ürünler ile güvence altına alınmasını hedefliyoruz.

Ek olarak bütünleşik güvence paketi düzenlemesinin hayata geçirilmesiyle birlikte eğitim, kritik hastalık, ferdi kaza, sağlık, hayat sigortası ürünleri ile bireysel emeklilik planlarımızı bütünleşik bir yapıda sunarak müşterilerimiz ile buluşturmayı hedefliyoruz.

2022 yılında hem hayat sigortası hem de bireysel emeklilik branşlarında güçlü pazar payımızı daha da artırmayı hedefliyoruz.