‘Tavan’ uygulaması acenteleri vurdu

‘Tavan’ uygulaması acenteleri vurdu

Zorunlu trafik sigortasında Hazine tarafından 12 Nisan’da başlatılan ‘tavan fiyat’ uygulamasının, bazı sigorta şirketlerinin acentelerini zor duruma düşürdüğü ortaya çıktı. İddialara göre bazı sigorta şirketleri tavan fiyata göre zorunlu trafik sigortası teklifi veriyor ama ‘zarar ederim’ düşüncesiyle poliçe kesmiyor. Bu şirketlerin acenteliğini yapan küçük şirketler de poliçe kesemedikleri için iş yapamıyor. Kamu sermayeli sigorta şirketlerinin ise çok fazla poliçe kestiği ve bu nedenle zarar ettikleri konuşuluyor.

Konuyla ilgili açıklama yapan sektör temsilcileri bugün yaşanan durumu şöyle özetliyor: “Uygulamanın başlamasının üzerinden geçen yaklaşık 1,5 aylık süre zarfında sektörde tam bir kaos ortamı yaşanıyor. Devletin sigorta fiyatlarına müdahalesine karşı duran sigorta şirketleri adı konulmamış bir pasif direniş örneği sergileyerek, zorunlu olmasına rağmen; istemedikleri araçlara çeşitli teknik bahaneler üreterek ve karşılığında muhatap olacakları cezaları da göze alarak trafik poliçesi tanzim etmiyorlar.”

Taksitli satış kaldırıldı

Hero Sigorta ve Reasürans Brokerliği Genel Müdürü Hakan Kahraman, şu yorumu yaptı: “Daha evvel gerekli yasal düzenlemelerin yapılması halinde fiyatları aşağı çekeceklerini söyleyen ama bu sözlerinde durmayan şirketler, bu tavan fiyat uygulamasına da ilk günden beri sıcak bakmadılar. Daha ilk günden sistemlerinde arızalar olduğunu bahane ederek istemedikleri araçlara trafik sigortası kesmediler. Oysa Hazine Müsteşarlığı’ndan ‘Trafik’ branşında ruhsat alan tüm sigorta şirketleri trafik poliçesi kesmek zorundadır.

Fakat şirketler ‘poliçe kesmiyoruz’ diyemedikleri için acentelerin poliçe kesmek için kullandıkları sistemlerde oynamalar yaparak istemedikleri araçların poliçelerinin kesilmesinin önünü kapattılar. Ayrıca kredi kartına taksit uygulamasını kaldırdılar. Trafik branşında hizmet veren 28 sigorta şirketi var. ‘Tavan’dan beri problemsiz poliçe kesen şirket sayısı 7 veya 8’i geçmez.” ‘Tavan’dan tüketicilerin görece avantajlı çıktığını, birçok sigorta şirketinin de istemeği poliçeleri kesmeyerek kendilerini korumaya aldıklarını ifade eden Kahraman, buna karşın özellikle az sayıda sigorta şirketiyle çalışan aracı kurumların bu süreçte çok büyük bir darbe aldığının altını çizdi.

Maaşlar geç ödeniyor

Uluslararası Sigortacılık Acente Müdürü Hatice Yalçın ise iki şirketle çalıştıklarını, yaşanan sorunlar nedeniyle yok denecek kadar az poliçe kesebildiklerini söyledi. Sadece kira ve personel maaşları için günde 20 poliçe kesmeleri gerektiğini belirten Yalçın, “Şimdi günde 1 tane kesebiliyoruz. Poliçe onayı için bilgileri gönderdiğimizde ya ‘fotoğraf ekleyin’ deniliyor ya da sistem kilitleniyor. Mayıs ayında 10 tane poliçe kestik. Aralık ayına kadar düzelmeyeceği söyleniyor. Biz ya kenardaki paramızdan yiyeceğiz ya da krediyle işleri döndüreceğiz. Personellerin maaşları geç ödenmeye başladı. 12 Nisan’dan bu yana 120- 130 bin liralık zarar ettik. Bize gelen işleri başka acentelere paslamak zorunda kalıyoruz” dedi. (Dünya / Sercan Akıncı)