Timuçin Esen: Sanat sigortaya muhtaç

Timuçin Esen: Sanat sigortaya muhtaç

Dönem dönem bazı risk ve tehlikeler içerebilen bir meslek icra ettiklerini hatırlatan ünlü sanatçı, bu konuda başta reklam yüzü olduğu şirketler olmak üzere sektörden icraat bekliyor…
 
BERRİN VİLDAN UYANIK/AKILLI YAŞAM DERGİSİ
 
Avukat anne babanın ilk çocuğu olan Timuçin Esen, tiyatro kökenli bir sanatçı. Alaylı değil, tam anlamıyla bu işin eğitimini almış bir isim. Ankara Üniversitesi Devlet Konservatuarı Tiyatro bölümünü bitirmiş önce. Mimar Sinan Üniversitesi’nden mezun olduktan sonra İtalya ve ABD’de de tiyatro eğitimi almış. Los Angeles’taki California Institute of the Arts Üniversitesi’nde sinema-yönetmenlik üzerine mastır yapmış…

Timuçin Esen, Gönül Yarası’ndaki gözü kara ve dünyayı aşkı uğruna yıkacak bir adam olan Halil karakteriyle ünlü oldu. Bu filmde sergilediği performansla 42. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde En iyi Yardımcı Erkek ödülünü aldı.


“House M.D”nin yerli uyarlaması olan Hekimoğlu dizisinde mucizeler yaratan ancak bir o kadar da sert ve sıra dışı bir doktoru canlandıran Esen, herkesin beğeni ve sempatisini kazandı.

Müslüm Gürses’in hayatının anlatıldığı Müslüm Baba filminin başrol karakterini de canlandıran Timuçin Esen, buradaki performansıyla da gönüllerde taht kurdu. Bu arada, Timuçin Esen’in müzisyenliğinin Müslüm Gürses şarkılarıyla sınırlı olmadığını, 2011 yılında “Mayhoş” adlı bir albüm çıkardığını da belirtelim…

Timuçin Esen, son olarak Türkiye Sigorta ile Türkiye Hayat ve Emeklilik şirketlerinin reklam yüzü oldu. Reklam filmlerinde, Hekimoğlu dizisindeki rol arkadaşı Muhammed Dede ile sevenlerinin karşısına çıktı…

Sigorta demişken, Timuçin Esen’in bu konuda oldukça duyarlı olduğunu belirtelim. Kendisi ve ailesi için gerekli tüm sigortaları yaptırıyormuş. Oyunculuğun cazip olmasının yanı sıra riskli, tehlikeli bir meslek olduğunu hatırlatan Esen, sanatçılara özel sigorta olmamasından yakınıyor ve “Sigortaya muhtaç bir sektörde çalışıyoruz” diyor.

Özellikle çocuk sahibi olduktan sonra özel sigorta ihtiyacının daha fazla belirginleştiğine dikkat çeken ünlü oyuncu, bireysel emeklilikten özle sağlığa, DASK’tan konuta her türlü sigorta ürününe sahip olduğunu vurguluyor. Hayat sigortalarına ise biraz temkinli yaklaşan Esen, yatırımlarını özel sigortalarda maksimum seviyede değerlendirdiğini anlatıyor.

Timuçin Esen, Türkiye Sigorta Hayat ve Emeklilik’in reklam filmlerinin lansman toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı. İşte bazıları bize özel, bazıları da genel olan bu cevaplardan bazıları…

“SETLERDE BİRÇOK TEHLİKEYE MARUZ KALIYORUZ”

Film ve dizi setlerinde pek çok tehlikeyle karşı karşıya kalabiliyoruz. Örneğin, bir seferinde kullandığım kurusıkı silah patladı, kulağımda ve sırtımda hasar oluştu.  Yine bir çatışma sahnesinde kurusıkı tabanca ateş aldı ve duvardaki kolonu vurdum. Her dizi setinde ışık ve elektrik sistemi vardır, tehlikeyi siz düşünün.

Yine mesela Hekimoğlu dizisinde 50 bölüm boyunca bir bacağımın üzerinde topalladım. Ana karakter olduğum için çalışma saatleri de uzundu. Yaklaşık 2 yıl boyunca normal yürümekten çok topalladım. Tabii bu da ister istemez vücutta birtakım problemler yarattı.

Film endüstrisinin gelişmiş olduğu ülkelerde bu işler daha disiplinli yürütülüyor. Örneğin ABD’deki film setlerinde öncelik hep güvenliktir. Sinema sektöründe bu bilinci verirler. Akdeniz insanı olarak farklı bir yapıda olmamızın da etkisiyle tehlikelere daha bir cesaretle yaklaşıyoruz galiba. Oysa profesyonel anlamda odalar ve sigorta birlikleri tarafından çözülebilecek sorunlar bunlar.

“HAYAT HARİÇ HER SİGORTAM VAR”

Sigortaya ilgim hep oldu. Çalışmaya başladığımdan bu yana hem kendim hem de ailem için gerekli tüm sigortaları yaptırıyorum. Özellikle çocuk sahibi olduktan sonra sigortaya daha da yakınlaştım. Tek ikna olamadığım ürünse nedense hayat sigortaları oldu…

“SANATÇILARA ÖZEL SİGORTALAR OLMALI”

Dizi ve film setlerinde zorunlu sigortalar yangına ve kazalara karşı yapılıyor. Ancak teminatların tam olarak neleri kapsadığını bilmiyorum. Bunların yanı sıra sanatçılara özel sigortalar da kesinlikle olmalı. Çünkü sanatçı mesleğini vücuduyla icra ediyor. Mesela SGK kapsamındaki çalışanlar bir şekilde devlet tarafından güvence altına alınıyor. Çalışamaz hale geldiklerinde de birtakım güvenceleri var. Özel sigortaların da bu şekilde vücudunu kullanarak mesleğini icra eden sporculara, sanatçılara destek olması gerekiyor.

Bildiğiniz üzere Amerika’da da bazı projelerde yer aldım. Orada sigorta işleri oyuncuları ilgilendiren bir mevzu değil. Amerika’da bir prodüksiyonun start alabilmesi için birçok sigorta prosedürünün zaten tamamlanmış olması gerekiyor. Tabii Amerika bu konuda çok farklı bir kültüre sahip ve oyunculuk orada devasa bir sektör. Türkiye’yi belki Avrupa ile mukayese etmek daha doğru olacaktır.

“HERKES BES’E KATILMALI”

Sigorta aslında bir tasarruf bilinci. Kişilerin hiç ummadıkları anda ihtiyacı olabilecek ürünler söz konusu. Hepimizin günlük yaşamda hayat kaygısı, geçim gibi birçok sorumlulukları var. Bu yüzden insanlar özel sigortalara bazen para ayıramıyor olabilir. Ancak sigorta şirketlerinin her bütçeye uygun ayrı ayrı planları ve ürünleri var. Bu sayede hem para biriktiriyor hem de ihtiyacınız olduğunda kullanabiliyorsunuz. Bu yüzden herkesin portföyünde özel sigortalar olmalı.

Keza herkesin de gücü yettiği oranda bireysel emeklilik sistemine katılması lazım. Çünkü günün sonunda insanlar harcamalarına baktığında, aslında bu yatırılan tutarların çok da büyük meblağlar olmadığını görebilir.

“TÜRKİYE SİGORTA ÖNAYAK OLURSA NE GÜZEL OLUR”

Günümüzde film ve oyunculuk, büyük paraların döndüğü ve pek çok kişiye istihdamın sağlandığı bir sektör haline geldi. Ve gerçekten de sigortaya muhtaç bir sektörde çalışıyoruz. Aslında bu konuda oyuncular olarak Çalışma Bakanlığı’yla da birtakım çalışmalar yürüttük. Biliyorsunuz meslekler risk ve tehlikelerine göre sınıflandırılıyor. Oyuncular da bazen çok tehlikeli durumlarla karşılaşabiliyor. Dediğim gibi, yurtdışında bu tür projeleri sigortasız başlatamazsınız. Bu benim Türkiye’de de olabilir diye beklediğim ve umut ettiğim bir uygulama. Aslında herkes kendi sektöründe elini taşın altına koyarsa bu sağlanabilir. Biz de profesyonel olarak çalışmaya başlarız. Sigortanın sektörümüzde kaliteyi artıracağından şüphem yok. Belki Türkiye Sigorta da bu konuda önayak olur ve ne de güzel olur.

“MUHAMMED DEDE BANA HEP ŞANS GETİRDİ”

Timuçin Esen, toplantıda Türkiye Sigorta reklam filmlerini çekerken çok eğlendiklerini de anlattı. “Hiçbir aksilik olmadı, rahat bir işti. Muhammed Dede’nin bu reklam filminde olmasını çok istedim. Çünkü o bana hep şans getirdi. Birçok projede birlikte çalıştık” dedi.

“ANLATABİLDİK Mİ?..”

Gönül Yarası’ndaki Halil ve Hekimoğlu performansları da çok özel ama Timuçin Esen’in “Müslüm Baba” rolüyle daha önce hiç olmadığı kadar geniş bir hayran kitlesine ulaştığı bir gerçek. Esen, toplantıda bu konuda hayli duygusal bir değerlendirme yaptı: “Bu yola çıkarken tıpkı Müslüm Gürses gibi her şeyi göze almıştım. Zorlu bir süreçti. Elimden geldiği kadar Müslüm Baba gibi hissederek söylemeye, anlatmaya çalıştım. Zaten onun da en önemli özelliklerinden biriydi bu; her şarkıyı kaydettikten sonra ‘Anlatabildik mi’ dermiş. Benim için de çıkış noktası bu oldu.”