Magdeburger’da üye sayısı mevzuata uymuyor mu?
Magdeburger Sigorta A.Ş.’nin yönetim kurulu yapılanmasına ilişkin dikkat çekici bir iddia gündeme geldi. Şirketin resmi internet sitesinde yer alan bilgilere göre yönetim kurulunda yalnızca 4 üye bulunuyor. Ancak sigortacılık mevzuatı, yönetim kurullarının genel müdür dâhil en az 5 kişiden oluşmasını zorunlu kılıyor.
İlgili Etiketler

Yeliz Sağlık / Sigorta Gündem Özel Haber
Mevzuat ne diyor?
Sigorta Şirketleri ve Reasürans Şirketlerinin Kuruluş ve Çalışma Esaslarına İlişkin Yönetmelik’in 4. maddesi, yönetim kurullarının yapısına ilişkin açık hüküm içeriyor:
“Sigorta şirketleri ve reasürans şirketlerinin yönetim kurulları genel müdür dâhil 5 kişiden az olamaz.”
Bu düzenleme, şirketlerde kurumsal yönetimin sağlıklı işlemesi, karar alma süreçlerinin şeffaf yürütülmesi ve denetim mekanizmalarının etkinliğinin korunması amacıyla uygulanıyor.
Sitede 4 yönetici görünmesi soru işareti yarattı
Magdeburger Sigorta’nın internet sitesinde yayımlanan yönetim kurulu listesinde 4 üyenin bulunması, mevzuata uygunluk açısından tartışma yarattı. Beşinci üyeye dair herhangi bir bilgi yer almaması, bunun bir güncelleme eksikliğinden mi yoksa yönetim kurulunun gerçekten 4 kişiden mi oluştuğundan mı kaynaklandığı konusunda belirsizlik doğurdu.
Sektör temsilcileri, böyle bir eksikliğin “kritik bir mevzuat ihlali” niteliği taşıyabileceğine dikkat çekiyor.
SEDDK devreye girebilir
Mevzuata göre 5 kişiden az yönetim kurulu, sigorta şirketlerinin kurumsal işleyişi açısından uygunsuzluk teşkil ediyor. Bu nedenle söz konusu durumun doğru olması hâlinde, Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (SEDDK) konuyu incelemeye alması gündeme gelebilir. SEDDK’nın bu olası eksiklik karşısında nasıl bir adım atacağı merak konusu.
Poliçe sahipleri açısından risk oluşturabilir mi
Uzmanlara göre yönetim kurulundaki eksiklik, sigorta şirketinin kurumsal karar alma süreçlerini, finansal kontrol mekanizmalarını ve risk yönetimini doğrudan etkileyebilir. Bu durum, poliçe sahipleri açısından “operasyonel ve hukuki belirsizlik” yaratma ihtimali taşıyor.
Mevzuat açık biçimde genel müdür dâhil 5 kişilik yönetim kurulu zorunluluğu getirirken, Magdeburger Sigorta’nın sitesinde yalnızca 4 üyenin görülmesi soru işaretlerini artırdı. Şirketin internet sitesindeki bilgilerin neden eksik olduğu veya yönetim kurulunun fiili yapısının ne olduğu konusunda ise henüz resmi bir açıklama yapılmış değil.
Magdeburger'in internet sitesinde yayımlanan yönetim kurulu üyeleri listesi şöyledir:
Özgür Cem HANCAN - Yönetim Kurulu Başkanı
Lise eğitimini Özel Arı Lisesi’nde, üniversite eğitimini ise Marmara Üniversitesi Ekonomi Bölümü’nde tamamlamıştır.2002-2004 yılları arasında Marmara Üniversitesi’nde araştırma görevlisi olarak çalışmıştır.
2013 yılına kadar filo kiralama sektörünün öncüleri arasında olan Leaseplan’da çalışmış ve Sabancı Üniversitesi’nde Executive MBA yapmıştır.
2013 yılında Borlease Otomotiv A.Ş. kurucu üyelerinden olan Hancan, Bor Holding Yönetim Kurulu Başkanı olarak görev yapmaktadır.
Müge ÇETİN - Yönetim Kurulu Başkan Vekili
Özel Eyüboğlu Fen Lisesi mezunu olan Çetin, İstanbul Teknik Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü mezunudur. Ardından İTÜ Executive MBA eğitimi almıştır. İTÜ ARI Teknokent ve Leaseplan’da çalışmıştır. 2013 yılında Borlease Otomotiv A.Ş. kurucu üyeleri arasında yer almıştır.
Bor Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili olarak görevine devam etmektedir.
Ahmet Ceyhan HANCIOĞLU - Genel Müdür ve Yönetim Kurulu Üyesi
Ahmet Ceyhan Hancıoğlu, Özel Saint-Michel Fransız Lisesi’nin ardından İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi’nde eğitimini tamamlamıştır.
Sigortacılık sektöründe önemli deneyimlere sahip olan Hancıoğlu; AGF Garanti Sigorta, Commercier Union Sigorta, Emek Sigorta, AXA Sigorta, TEB Sigorta, Güven Sigorta, Sigorta, Ergo Sigorta ve HDI Sigorta’da üst düzey görevlerde bulunmuş, teknik, kurumsal satış ve pazarlama alanlarında yöneticilik yapmıştır.
Uzun yıllar HDI Sigorta’da Genel Müdür olarak görev yapan Hancıoğlu, sektörün gelişimine katkı sunmaya devam etmektedir.
Türkiye Sigorta Birliği’nde Hayat Dışı İcra Kurulu Üyesi olarak aktif görevini sürdürmekte olup, 2023 yılından bu yana Magdeburger Sigorta’da Genel Müdür olarak çalışmalarına devam etmektedir.
Şeyh Mehmet BOZ - Yönetim Kurulu Üyesi
Şeyh Mehmet BOZ Çukurova Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü’nden mezun olmuştur. Ardından aynı üniversitenin Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde İktisat Teorileri ve İktisat Tarihi Anabilim Dalı’nda yüksek lisans eğitimini tamamlamıştır.
1995 yılında T. Vakıflar Bankası T.A.O. Teftiş Kurulu Başkanlığı’nda Müfettiş Yardımcısı olarak göreve başlayan Boz, kariyeri boyunca çeşitli kademelerde görev almıştır. 1999–2002 yılları arasında Müdür Yardımcısı, 2002–2005 yılları arasında Müdür, 2005–2015 yılları arasında Başkan, 2015–2017 yılları arasında Bölge Müdürü, 2017–2019 yılları arasında ise Genel Müdür Yardımcısı olarak çalışmıştır. Aynı zamanda 2017–2019 yılları arasında Vakıf Finansal Kiralama A.Ş.’de Yönetim Kurulu Başkan Vekili, 2014–2017 yılları arasında Vakıf Menkul Kıymet Yatırım Ortaklığı A.Ş.’de Yönetim Kurulu Üyesi, 2006–2017 yılları arasında T. Vakıflar Bankası T.A.O. Özel Sosyal Güvenlik Hizmetleri Vakfı ile T. Vakıflar Bankası T.A.O. Memur ve Hizmetlileri Emekli ve Sağlık Yardım Sandığı Vakfı'nda Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yapmıştır. Ayrıca, 2006–2010 yılları arasında Taksim Otelcilik A.Ş. ve 2005–2016 yılları arasında Obaköy Gıda İşletmecilik San. ve Tic. A.Ş.’de Yönetim Kurulu Üyeliği görevlerinde bulunmuştur.
22 Nisan 2025 tarihinden itibaren Türk Eximbank Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yapan Şeyh Mehmet Boz, halihazırda Magdeburger Sigorta A.Ş. ve Bor Holding A.Ş.’de Yönetim Kurulu Üyesi olarak görevine devam etmektedir.
İlgili Etiketler
Yorumlar
0 yorumHenüz yorum yok.
